Categorieën
Uncategorized

Input kabels dikte en kwaliteit

Omdat een algemeen ontwerp van EVSE of laadkabel niet afhankelijk is van de uiteindelijke markt, maar de invoerstekkers van regio tot regio verschillen, is er hier een zwak punt. EVSE-fabrikanten moeten lokaal geproduceerde ingangskabel en stekker installeren.

Dus – de kwaliteit van het kan variëren, afhankelijk van de bron van kabels.
Hier vergelijken we goed (Yazaki voor Mitsubishi) vs slecht (Delphi voor BMW) kwaliteit input kabel en stekker.
Mitsubishi snoer maakt gebruik van een rubber bedekt, dikke kabel, met 3×2.5mm2 draden en 16A gecertificeerde Schuko plug – en laadt het met 9,4A BMW snoer is dun, 3×1.5mm2 draden (40% dunner dan Mitsubishi), PE-covered (scheuren gemakkelijk in de winter) met slechte kwaliteit, gegoten stekker (geen amperage wordt getoond) – en laadt het met 11,4A ( 21% meer, dan Mitsubishi). De totale huidige trog diameter is twee keer zoveel in BMW dan in Mitsubishi!
De eerste foto toont een dikte vergelijking tussen Mitsubishi Outlander PHEV echte oplaadkabel en BMW i3, i8 echte oplaadkabel.
De tweede foto toont de scheur van isolatie in de BMW-kabel, veroorzaakt door het gebruik van de winter.

Conclusie: richt je altijd niet alleen op de lader/EVSE zelf, maar ook op de kwaliteit en isolatie van uw kabels en stekkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *