Categorieën
Uncategorized

Hoe kies je een goede EVSE of oplaadkabel – gids

Het meest voorkomende probleem bij het kiezen van EVSE of laadkabel is het vinden van een optimale oplossing. Vanwege de voeding beperkingen, vooral in Europa (waar een enkele fase is vaak beperkt tot 16-25A) het kiezen van een goede laadeenheid kan lastig zijn.

1. Waarom de echte oplaadkabel in de fabriek een beperking van 8-12A heeft.

De lader geleverd met uw EV auto is beperkt tot 8-12A. Dit is min of meer logisch omdat autofabrikanten moeten aannemen, dat EV-auto-eigenaren kunnen opladen van een binnenlandse stopcontact, meestal beperkt tot 10A. Huishoudelijke draden naar enkele wandaansluitingen gebruiken standaard een draaddiameter van 1,5 mm2. Voor een dergelijke diameter, 10A is een enorme belasting. Overbelasting van het stopcontact kan leiden tot smelten of zelfs brand. Mensen geloven, dat stroomonderbrekers zal uitschakelen van de stroom in dergelijke gevallen, maar het is de moeite waard te onthouden, dat een breaker serveert meer dan een stopcontact, dus de beperking is meestal hoger – zoals 16A. In dat geval zal het opladen van 16A (vermogen = 3,6kW) geen breekbrekers activeren, maar draden en stopcontacten blijven lang overbelast , omdat het opladen van auto’s niet water kookt. Het duurt veel langer, dus het risico van gevaarlijke resultaten ontstaat.
Zelfs 12A (zoals in BMW i3, i8 laadkabel) is vrij optimistisch, als binnenlandse stopcontacten zijn in de meeste gevallen beperkt tot 10A, dus 12A betekent 20% overbelasting.

2. Wil je sneller opladen? De eerste stap is het analyseren van uw energiebronnen.

Start uw analyse van het vinden van een totale stroomlevering aan huis (bijvoorbeeld – 11kW) en stroomlimiet voor stroomonderbrekers bij de ingang – bijvoorbeeld 20A of 16A is gebruikelijk. Dit is typerend voor 3-fase thuisinstallaties. Soms zijn er slechts één of twee fasen beschikbaar. In dat geval kunnen de limieten hoger zijn – zoals 32A.

3. Moet ik één fase volledig laden? Of verdeel de belasting in fasen?

*** 3-fase onboard charger EV auto’s.
Dit hangt gewoon af van uw auto. Als uw auto is uitgerust met een 3-fase lader, kan deze worden opgeladen vanuit één fase of 3-fase. Het aansluiten van alle 3 fasen geeft u een egalisatie van de belasting, dus 1 / 3 van de macht zal worden genomen uit elke fase. Het aansluiten van hetzelfde vermogen via single-phase zal laden het 3 keer me
er. Bijvoorbeeld – het opladen van de 3-fase auto thuis met 16A levering per fase, met 3,6 kW vermogen:
16A enkele fase verbruikt alle beschikbare stroom. Deze fase kan niet worden gebruikt voor een andere belasting.
16/3 = 5,4A per fase voor 3-fase – u nog steeds al uw fasen gebruiken, maar de maximale belasting per fase mag niet meer dan 10,6A zijn, dus rond 2,4kW.

* single-phase onboard charger EV auto’s.
Alle auto’s met Type1 socket zijn single-phase. De meeste auto’s met Type2-aansluiting zijn ook in één fase. In dat geval is er geen mogelijkheid om fasen gelijk te laden (behalve twee bekende oplossingen: JuiceBooster Phaser en Evtun Accelev). In dat geval is het beter om een fase te scheiden en het alleen te gebruiken voor het opladen van auto’s.
U ook een evse die geschikt is voor het afstoten van stroom. Dit kan duurder zijn, maar dergelijke EVSE zal het laadvermogen verminderen of zelfs – stop met opladen wanneer een andere lading in de fase wordt gedetecteerd. Weinig producenten stellen binnenlandse laders voor met netbelastingbewaking en stroomvergieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *