Categorieën
Uncategorized

Parameters voor ranglijsten

We hebben besloten om rankings van EVSE en EV auto laadkabels voor te bereiden, willen we graag uitleggen welke parameters zullen worden overwogen.

Veiligheid voorop

Als de EVSE / laadkabel of DC-lader niet voldoet aan de EN 61851-1 norm, kan deze tussen dezelfde, gevaarlijke oplossingen worden gerangschikt. Aangezien EN 61851-1 sinds 2011 verplicht is, is er geen uitzondering. De belangrijkste storing is het opladen van een auto zonder aangesloten PE.

Tweede-tier zal EVSE waar EN 61851-1 niet wordt voldaan, maar om andere redenen dan het opladen van een auto zonder aangesloten PE. Er zijn laders met een onjuiste stroomlimiet voor de gebruikte stekker, te dunne PE-lijn binnen, op de printplaat, of andere riskante ontwerpfouten, die een brand of slechte bescherming voor gebruikers kunnen veroorzaken. Ze kunnen oververhit raken of na enige tijd (bijvoorbeeld – een jaar) kunnen ze stoppen met werken, in brand vliegen of gewoon uitbranden. Vergeet niet – zelfs tientallen certificaten niet garanderen uw persoonlijke veiligheid, als te veel certificaten zijn letterlijk nep, gekocht voor geld.

De beste groep is de juridische (vervullen EN 61851-1). Ze zijn gerangschikt tussen hen, als de top klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *