Categorieën
Uncategorized

Een beetje grappig, een beetje eng, een beetje pijnlijk, en duur verhaal van korte leven en dood van een drie jaar opladen kabel.

Samenvatting: houd uw laadkabels droog (of gebruik het als een snelle waterketel, of de strijd opwarming van de aarde door plantenteelt)

Zoals ik heb gedaan een test van flexibiliteit in -20C voor Dostar / EV-Connectors (3x32A oranje) en Mennekes (de blauwe), gebruikte ik oranje vandaag om mijn auto op te lade
n. Als er iets "ontploft" in de stekker en hete stoom en kokend water verspreid over mijn hand, waardoor geschroeid (niets gevaarlijk natuurlijk), en brekers uitgeschakeld, heb ik besloten om beide zijden van de oranje kabel te openen.

Deze kabel wordt geproduceerd door Dostar (https://www.ec21.com/…/62196-2-Charging-Cable-Type–1031286… ) maar je het kopen bij veel ev-kabels winkels (de mijne werd gekocht 3 jaar geleden bij ev-connectors), u ook kopen bij Farnell. Wow!
Zoals u waarnemen (vinden in de bijgevoegde link) – deze kabel, wanneer gekoppeld (aangesloten op auto en station) biedt IP55 bescherming. Theoretisch mag water dat door een mondstuk (6,3 mm (0,25 in)) tegen de ruimte in welke richting dan ook wordt geprojecteerd, geen schadelijke eff
ecten hebben. Ik gebruikte het door elkaar met blauwe kabel van Mennekes die ik in mijn
auto kreeg. Er was veel water binnen. Witte pluggen zijn gekoppeld uit twee delen en er is geen afdichting tussen – Dus zelfs IP52 klinkt optimistisch (Verticaal druipend water mag geen schadelijk effect hebben wanneer de behuizing wordt gekanteld onder een hoek van 15° vanuit zijn normale positie. Een totaal van vier posities worden getest binnen twee assen). W
ater en vuil veroorzaakten kortsluiting, gekookt water binnen en bespoten hete stoom. Let op onge
bruikelijke methode van het verkorten van kabels – door ze te draaien (hetzelfde aan beide zijden). Ook een schroef in de stekker ontbreekt (er zijn, of beter gezegd – moet vier schroeven op terminal plaat slot).

Er zijn "premium" kabels beschikbaar, waarbij de hele stekker is gevuld met een epoxy hars. Het lijkt erop dat sommige laadkabels distributeurs al gevonden, dat Chinese letters "?55便" vertalen niet precies naar de Europese IP55, ik sterk voorstellen het kopen van dergelijke hars gevulde of beter vervaardigde kabels in plaats van goedkopere Chinese
kabels. Als de "Chinese IP-bescherming" niveau lijkt ver van de werkelijkheid, en TUV Rheinland certificaat ziet er vreemd uit. Moeilijk te zeggen, wat verklaart het, omdat zelfs het IP-beschermingsniveau niet wordt afgedrukt.

PS: Onder de microscoop zie je groene algen, het opzetten van een kolonie net boven de TUV logo, in een poging om de verbinding die de mens vergete
n te vervangen. Kleine, hersenloze wezens – en ze brengen zoveel goeds in deze drie jaar, gecertificeerde auto oplaadka
bel. Het spijt me dat ik mijn hele leven samen met de kabel in de vuilnisbak moet gooien (natuurlijk zal ik het sorteren – koper voor metalen, plastic behuizingen voor kunststoffen, algen voor biologisch, en TUV Rheinland en CE-certificaat voor gemengd afval). Naar w
ie moet ik een ontvangstbewijs voor huidbrandcrème sturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *