Kategorier
Uncategorized

Ingångskablar tjocklek och kvalitet

Eftersom en övergripande design av EVSE eller laddningskabel inte beror på den slutliga marknaden, men ingångspluggarna varierar från region till region, finns det en svag punkt här. EVSE-tillverkarna måste installera lokalt producerad ingångskabel och kontakt.

Således – kvaliteten på det kan variera, beroende på källan till kablar.
Här jämför vi bra (Yazaki för Mitsubishi) vs dålig (Delphi för BMW) kvalitet ingångskabel och kontakt. Mitsubishi-sladden använder en gummitäckt, tjock kabel, med 3×2.5mm2 trådar och 16A certifierade Schuko-kontakt – och laddar den med 9,4ABMW-sladden är tunn, 3×1.5mm2 trådar (40% tunnare än Mitsubishi), PE-täckt (sprickor lätt på vintern) med dålig kvalitet, gjuten kontakt (ingen amperage visas) – och laddar den med 11,4A (21% mer, än Mitsubishi). Den totala ström tråg diameter är dubbelt så mycket i BMW än i Mitsubishi! De
n första bilden visar en tjocklek jämförelse mellan Mitsubishi Outlander PHEV äkta laddningskabel och BMW i3, i8 äkta laddningskabel. Den
andra bilden visar sprickan av isolering i BMW-kabeln, som orsakas av vinteranvändning.

Slutsats: alltid fokusera inte bara på laddare / EVSE själv utan på kvalitet och isolering typ av dina kablar och pluggar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *