Kategorier
Uncategorized

Hur man väljer en ordentlig EVSE eller laddningskabel – guide

Det vanligaste problemet när du väljer EVSE eller laddningskabel är att hitta en optimal lösning. På grund av begränsningar strömförsörjning, särskilt i Europa (där en enda fas är ofta begränsad till 16-25A) att välja en lämplig laddningsenhet kan vara knepigt.

1. Varför fabriksbemanka laddningskabel har 8-12A begränsning.

Laddaren som levereras med din EV-bil är begränsad till 8-12A. Detta är mer eller mindre logiskt eftersom biltillverkare måste anta, att EV bilägare kan ta ut från en inhemsk vägguttag, vanligtvis begränsad till 10A. Inhemska ledningar till enkel vägguttag använder 1,5 mm2 tråddiameter som standard. För en sådan diameter är 10A en enorm belastning. Överbelastning av uttaget kan orsaka smältning eller till och med brand. Folk tror, att brytare kommer att stänga av strömmen i sådana fall, men det är värt att komma ihåg, att en brytare tjänar mer än ett vägguttag, så begränsningen är oftast högre – som 16A. I så fall kommer laddning 16A (effekt = 3,6kW) inte att aktivera brytare, men kablar och uttag kommer att förbli överbelastade, under en lång tid – eftersom billaddning inte är vattenkokning. Det tar mycket längre tid, vilket innebär att risken för farliga resultat uppstå
r. Även 12A (som i BMW i3, i8 laddningskabel) är ganska optimistisk, eftersom inhemska uttag är i de flesta fall begränsade till 10A, så 12A innebär 20% överbelastning.

2. Vill du ladda snabbare? Det första steget är att analysera dina kraftkällor.

Starta analysen från att hitta en total effektleverans till hemmet (till exempel – 11kW) och strömbrytaren vid ingången – till exempel är 20A eller 16A vanligt. Detta är typiskt för 3-fas hem installationer. Ibland finns det bara en eller två faser tillgängliga. I så fall kan gränserna vara högre – som 32A.

3. Ska jag ladda en enda fas helt? Eller dela upp lasten i faser?

3-fas ombord laddare EV bilar. Det
ta beror helt enkelt på din bil. Om din bil är utrustad med en 3-fas laddare, kan den laddas från enfas eller 3-fas. Genom att ansluta alla 3 faser kan du utjämna belastningen, så 1/3 av kraften tas från varje fas. Om du ansluter samma effekt genom enfas läses den 3 gånger mer. Til
l exempel – laddning av 3-fasbil hemma med 16A leverans per fas, med 3,6 kW effekt:16A e
nfas kommer att förbruka all tillgänglig ström. Denna fas kan inte användas för någon annan belas
tning.16/3 = 5,4A per fas för 3-fas – du kan fortfarande använda alla dina faser, men den maximala belastningen per fas kan inte vara mer än 10,6A, så runt 2,4kW.

* enfas ombord laddare EV bilar.
Alla bilar med typ 1-uttag är enfasiga. De flesta bilar med Type2 uttag är också enfas. I så fall finns det ingen möjlighet att ladda faserna lika (utom två kända lösningar: JuiceBooster Phaser och Evtun Accelev). I så fall blir det bättre att separera en fas och använda den endast för billaddning
. Alternativt kan du installera en makt avgivande kan EVSE. Detta kan vara dyrare, men sådana EVSE kommer att minska laddningseffekt eller till och med – sluta ladda när en annan belastning i sin fas upptäcks. Få tillverkare föreslår inhemska laddare med övervakning av nätbelastningar och strömavbrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *