Kategorier
Uncategorized

Lite roligt, lite skrämmande, lite smärtsamt och dyr historia om kort liv och död av en treårig laddningskabel.

Sammanfattning: hålla dina laddningskablar torra (eller använda den som en snabb vattenpanna, eller bekämpa den globala uppvärmningen genom växtodling)

Som jag har gjort ett test av flexibilitet i -20C för Dostar / EV-Kontakter (3x32A orange en) och Mennekes (den blå), jag använde orange en idag för att ladda min bi
l. Som något "exploderade" inuti kontakten och varm ånga och kokande vatten sprids på min hand, orsakar skållning (inget farligt förstås), och brytare avstängd, bestämde jag mig för att öppna båda sidor av den orange kabeln.

Denna kabel är producerad av Dostar (https://www.ec21.com/…/62196-2-Charging-Cable-Type–1031286…) men du kan köpa den på många ev-kablar butiker (min köptes 3 år sedan på ev-kontakter), kan du också köpa den på Farnell. Wow!
Som du kan observera (hitta i den bifogade länken) – denna kabel, när parade (ansluten till bil och station) erbjuder IP55 skydd. Teoretiskt ska vatten som projiceras med ett munstycke (6,3 mm (0,25 tum)) mot inneslutningen från någon riktning inte ha några skadliga
effekter. Jag använde den omväxlande med blå kabel från Mennekes jag fick i min b
il. Det var mycket vatten där inne. Vita pluggar paras ihop från två delar och det finns ingen tätning däremellan – Så även IP52 låter optimistiskt (Vertikalt droppande vatten ska inte ha någon skadlig effekt när inneslutningen lutas i en vinkel på 15° från sitt normala läge. Totalt fyra positioner testas inom två axlar). Vatten oc
h smuts orsakade en kortslutning, kokt vatten inuti och sprutade varm ånga. Lägg mär
ke till ovanlig metod för att korta kablar – genom att vrida dem (samma på båda sidor). Dessutom saknas en skruv inuti kontakten (det finns, eller bättre att säga – bör vara fyra skruvar vid plintlås).

Det finns "premium" kablar tillgängliga, där hela kontakten är fylld med en epoxiharts. Det verkar som om vissa laddningskablar distributörer finns redan, att kinesiska bokstäver "我在55ン便" översätta inte precis till europeiska IP55, föreslår jag starkt att köpa sådana harts fyllda eller bättre tillverkade kablar i stället för billigare kinesi
ska kablar. Som "kinesiska IP-skydd" nivå verkar vara långt ifrån verkligheten, och TUV Rheinland certifikat ser konstigt där. Svårt att säga, vad intygar det, eftersom även IP-skyddsnivå inte skrivs ut.

PS: Under mikroskopet kan du se gröna alger, inrätta en koloni precis ovanför TUV logotypen, försöker ersätta tätningen som mannen glö
mde. Små, hjärnlösa varelser – och de ger så mycket bra i denna treåriga, certifierade bil laddningskabel. J
ag är ledsen att jag måste kasta hela mitt liv tillsammans med kabeln i soptunnan (naturligtvis kommer jag att sortera det – koppar för metaller, plasthus för plast, alger för ekologiska, och TUV Rheinland och CE certifikat för blandade skräp)
. Vem ska jag skicka ett kvitto på hudbrännkräm till?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *